Yhden Pohjanmaan puolesta (27.9.-15)

Yhden Pohjanmaan puolesta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen on ollut kustannuskriisissä jo pitkään. Siksi useat hallitukset ovat yrittäneet ratkaista ongelmaa eri tavoin. Prosessi on edennyt Paras-hankkeesta suuren kuntauudistuksen kautta nykyisen hallitusohjelman kirjaukseen, jossa asia pyritään ratkaisemaan kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalta.

Myös hajanainen aluehallintomme on samojen tehostamisvaateiden edessä. Siksi siitä on hallitusohjelmassa vastaava kirjaus, joka on nivottu samaan uudistukseen.

Ratkaisuksi esitetään toimintojen keskittämistä tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille. Malli pitäisi sisällään soten sekä aluekehitystehtävät maakuntaliitoista ja ely-keskuksista.

Sote-palvelujen tuottaminen, aluehallinnon tehostaminen sekä elinkeino– ja innovaatiopolitiikassa onnistuminen edellyttää riittävää väestömäärä ja resursseja. Siksi pohjalaismaakunnista tulisi muodostaa yksi vahva yksikkö. Sote-puolella se tarkoittaisi kolmea erikoistuvaa keskussairaalaa ja useita erilaisia palvelun tuottajia.

Elinkeino- ja innovaatiopolitiikassa ei kilpailla kaupunki kaupunkia tai maakunta maakuntaa vastaan, vaan globaalisti. Siinä kisassa ei enää naapurin voittaminen riitä. Pitää tähdätä rohkeasti korkeammalle, Suomen menestyvimpien alueiden joukkoon. Erillään pohjalaismaakunnat eivät siihen yllä, mutta yhdessä hyvinkin.

Me allekirjoittaneet vetoamme yhden vahvan Pohjanmaan maakunnan puolesta.

Tämä kannanotto luovutetaan Vaasan vaalipiirin kaikille kansanedustajille sekä ministeriöön.

Harju Risto  kaupunginhallituksen pj Ähtäri

Heinonen Marko  kaupunginvaltuuston 2. vpj Vaasa

Joensuu Jukka  maakuntahallituksen jäsen Alajärvi

Kallis Bjarne  kaupunginvaltuuston jäsen Kokkola

Katajamäki Hannu  aluetieteen professori Vaasa

Kujala Sari  kunnanhallituksen vpj Lappajärvi

Niemi-Iilahti Anita  kaupunginhallituksen 1.vpj Vaasa

Nyysti Tapio  kunnanhallituksen pj Laihia

Pöntinen Kai  kaupungin- ja maakuntavaltuuston pj Lapua

Rapo Seppo  kaupunginhallituksen pj Vaasa

Talvitie Pauli  maakunnan yhteistyöryhmän pj Alavus

Wägar Lasse  kaupunginhallituksen 2. vpj Vaasa

Ylitalo Teppo  kaupunginhallituksen pj. Lapua

Vastaa