Vanhukset on hoidettava lähellä (Pohjalainen 4.3. -19)

Sote- ja maakuntauudistuksen loppuhuipennus lähestyy. Vuosia kestänyt veivaus ja vallitseva ”sote-väsymys” on tiputtanut kyydistä jo ison osan uudistuksen seuraajista. Liian iso ja kompleksinen kokonaisuus saattaa kaatua omaan mahdottomuuteensa.

Tuli uudistus suunnitellusti tai ei, joitain isoja muutoksia nykyiseen järjestelmään on pakko tehdä. Ihmiset elävät entistä pidempään, lääketiede kehittyy, ja annettavat hoidot ovat entistä kalliimpia. Samaan aikaan huoltosuhde heikkenee. Yhtälö on erittäin haastava.

Pohjalaisen jutussa 27.2. kerrotaan Vaasan sairaanhoitopiirin suunnitelmista sote-palveluiden järjestämiseksi. Maakunnassa on laitettu vireillä vapaaehtoinen integraatio, jossa perusterveydenhuolto, sosiaalipalvelut sekä erikoissairaanhoito järjestettäisiin uuden perustettavan kuntayhtymän kautta.

Suunta on aivan oikea. Muutoksen hetkellä paras vaihtoehto on aina se, että muutoksessa ollaan itse kuskinpaikalla.

Samassa kirjoituksessa todetaan, että Vaasan keskussairaalasta on siirretty Seinäjoelle hoitoon noin 10 henkilöä vuodessa. Näillä potilasmäärillä on täysin järjen vastaista määrätä mitään kaksikielisiä palveluvelvoitteita Seinäjoen keskussairaalalle.

Nykyinen järjestely on täydellistä resurssien tuhlaamista. Samaa mieltä ollaan varmasti myös Seinäjoella.

Asia hoidetaan helposti kuntoon päivystysasetusta muuttamalla. Vaasan keskussairaalassahan on jo valmiina täysin kaksikielinen henkilökunta. Tässä tilanteessa päivystysasetuksen uudelleen arviointi on molempien pohjalaissairaaloiden etu.

Vanhustenhoidossa viime kuukausina esiin nousseet karkeat väärinkäytökset ovat herättäneet monet ”ruususen unesta”. Alun aggressiivisesta syyttelystä on onneksi päästy jo hyvän matkaa asialliseen ja juurisyitä perkaavaan keskusteluun. Ongelmiahan on ollut sekä julkisilla että yksityisillä palveluntuottajilla. Vastuu vanhuksistamme on meillä kaikilla, ja vanhustenhoidon ongelmat on saatava kuntoon pikaisella aikataululla.

Vanhustenhoito on nähty ongelmana myös sote-palvelujen vapaaehtoisessa integraatiossa. Osa kunnista haluaisi säilyttää vanhustenhoidon omalla vastuullaan. Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla on pelko, että vanhukset kuljetetaan hoidettaviksi jonnekin kauas pois. Tämä pelko on täysin aiheellinen.

Jos tulevaisuudessa myös vanhustenhoito siirtyy uuden isomman järjestäjän hoidettavaksi, on järjestäjän annettava vahva palvelulupaus siitä, että vanhukset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan aina kotikunnassa.

Marko Heinonen (kok.)

eduskuntavaaliehdokas

Vaasa