Vaasan talouskurimus toi odotetun pettymyksen (Pohjalainen 21.9.-15)

Vaasan talouskurimus toi odotetun pettymyksen

Club 18 pysyy rockväen toiveissa. Marko Heinonen muistuttaa, etteivät kaikki pelaa lätkää tai futista

VAASA Realisti joutui pettymään. Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marko Heinonen (kok.) luki perjantain Pohjalaisesta, että nuorison esiintymis- ja harjoitustila Club 18 rakennetaan talotoimen kaavailujen mukaan aikaisintaan vuonna 2020.

Vielä viime vuonna kaupunginvaltuuston siunaamassa investointiohjelmassa Klemettilään suunnitellun talon linjattiin valmistuvan vuonna 2017. Pari vuotta sitten Clubin toteutus odotti enää ensimmäistä lapionpistoa. Talotoimi ehti jo valita urakoitsijankin syyskuussa 2013 ennen kuin päätös pyörrettiin.

– En ole vielä nähnyt kaupungin päivitettyä investointiohjelmaa, mutta säästöihin tämäkin liittyy. Kyseessä on toki vasta talotoimen esitys. Lopullisen päätöksen ja arvovalinnan tekee valtuusto budjettikokouksessaan.

Kovin toiveikas Heinonen ei ole.

– Olen aina ollut Clubin kannalla ja niin nytkin, mutta olen realisti. Todennäköisesti hanke siirtyy, mutta kokonaan sitä ei haudata. Totuus on, ettei meillä ole nyt varaa oikein mihinkään. Kurimuksessa ollaan.

Puheenjohtaja myöntää myös pettymyksensä.

– Huono asia tämä on. Clubille on selvä kysyntä. Kaikki nuoret eivät pelaa futista tai lätkää, vaan jotkut harrastavat musisointia. Lätkälle ja futikselle on luotu tiloja, mutta musiikille paikkoja ei juuri ole.

Heinonen tähdentää, että nyt täytyy katsoa, miten nykyään käytössä olevien tilojen, kuten Ritzin, käyttöä voidaan tehostaa.

Talotoimen johtokunta hyväksyi keskiviikon kokouksessaan liikelaitoksen ensi vuoden budjettiesityksen sekä neljän seuraavan vuoden taloussuunnitelman kaupunginhallituksen ja -valtuuston vahvistettavaksi. Clubin rakentamiseen on kaavailuissa 1,7 miljoonaa euroa vuodelle 2020.

Linjauksen on jo aiemmin hyväksynyt kaupungin tilahallintoryhmä, joka koostuu kaupungin korkeimmista virkamiehistä.

Nuorten esiintymis- ja harjoitustilan suunnittelu aloitettiin Vaasassa jo viime vuosikymmenen lopulla. Tarveselvitys valmistui vuonna 2009 ja hankesuunnitelma 2012. Rahaa suunniteluun on tähän mennessä uponnut 106 000 euroa.

Pettyneiden joukkoon ilmoittautuu myös Vaasan uuden kulttuurin yhdistyksen Volumen varapuheenjohtaja Marko Perälä. Hän kertoo kuulevansa rakentamisen siirtymisestä nyt ensimmäistä kertaa.

– Harmillinen päätös, mutta myös täysin odotettu, kun tietää, millä tavalla hankkeen ympärillä on jo tähän saakka vatvottu ja mikä on kaupungin rahatilanne.

Perälä korostaa, että Club 18 olisi kaikenikäisten paikka, ei mikään rokkareiden luola, vaikka sijoituspaikka Rockwerstaan ja Rokkikoulun kupeella palvelisikin soittajia.

– Suunnitelmiin tutustuneena tuntuu, että tämä on suurin isku nuorisotoimelle. Heillä oli Club 25:ssä monipuolista toimintaa. Uuden tilan piti olla korvaava paikka.

Perälä näkee, että Club 18 olisi päivisin lasten tila, jossa he voisivat harrastaa vaikkapa tanssia ja teatteria.

– Iltaisin ja viikonloppuisin paikka pyhitettäisiin enemmän elävälle musiikille. Club olisi silti monitoimitalo. Välillä siellä voisivat ikäihmisetkin laittaa jalalla koreasti Souvareiden tahtiin.

Varapuheenjohtaja myöntää, että esiintymistilan merkitys olisi suuri vaasalaiselle musiikkielämälle.

– Uskon, että paikalla olisi enemmänkin kysyntää kuin äkkiseltään osataan arvioida. Tapahtumajärjestäjiä on paljon, jotka etsivät minne voisi tapahtuman laittaa. Vaasassa ei yksikään tila ole sellainen, etteikö siellä joutuisi tekemään kompromisseja.

Perälä ei heitä vielä kirvestä kaivoon.

– Jaksan yhä usko, että Club 18 vielä toteutetaan. Vuoteen 2020 on kuitenkin todella paljon aikaa. Maailma voi olla silloin hyvin erilainen kuin nyt.

Ei kahta ilman kolmatta. Nuorisotoimenjohtaja Tuula Ahonpää sanoo, että investointiohjelman rukkaus on ”suuri pettymys”.

– Tilalle olisi selkeä tarve. Club 25:ssä esimerkiksi erilaisia nuorisotapahtumia järjestivät sekä yhdistykset että kaupungin nuorisopalvelut. Uuden tilan paikka Rockwerstaan ja Rokkikoulun yhteydessä olisi oivallinen, sillä pääosin Club 18 tulisi rokkareiden ja muun musiikkielämän käyttöön.

Ahonpään mielestä esiintymistilan suunnitelmat ovat realistiset. Reilun 600 neliön paikkaan mahtuisi hieman yli 400 ihmistä.

– Club ei olisi liian suuri, vaan juuri oikean kokoinen.

Nuorisotoimenjohtajan mukaan tällä hetkellä nuorisotapahtumiin täytyy vuokrata tilat ulkopuolisilta.

– Valinta tehdään tilaisuuden luonteen mukaan. Niitä järjestetään esimerkiksi kulttuuritalo Fannyssä ja Ritzissä.

Vastaa