Vaasan seudun kehitystyö jatkuu (Pohjalainen 5.4.-19)

Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosneuvottelut eivät johtaneet toivottuun tulokseen. Liitosneuvotteluissa tekemämme puolentoista vuoden työ haihtui savuna ilmaan.

Koko raskaan neuvotteluprosessin läpikäyneenä täytyy todeta, että pettymys on suuri. Meillä oli vilpitön halu parantaa koko seudun kilpailukykyä ja elinvoimaa.

Käsissä oli oikeasti mahdollisuus tehdä Vaasasta koko Suomen mittakaavassa myös asukasluvultaan merkittävän kokoinen kaupunki. Tähän mahdollisuuteen ei valitettavasti haluttu tai uskallettu tarttua.

Omasta mielestäni on edelleen täysin käsittämätöntä, että maantieteellisesti yhteen kasvaneella alueella on kaksi erillistä hallintokoneistoa. Tämä on täydellistä resurssien tuhlausta.

Maakuntauudistuksen kariuduttua olemme menossa entistä enemmän kohti vahvojen kaupunkien kilpailua yhä vähenevistä resursseista.

Kaupunkien väkiluvulla on tulevaisuudessa yhä suurempi merkitys resursseja jaettaessa. Valitettavasti myös tämä realiteetti sivuutettiin päätöksenteossa täysin. Edes seudun elinkeinoelämän edustajien painavalla puheenvuorolla suuremman kunnan puolesta ei ollut vaikutusta.

Ruotsinkielisen hallinnonyksikön ja RKP:n yksinvallan säilyttämistä pidettiin ilmeisesti tärkeämpänä kuin koko seudun kehittämistä yhdessä. Myös RKP:n puheenjohtaja Henriksson antoi omalla lausunnollaan liitoksen vastustajille turvallisen selkänojan äänestää liitosta vastaan.

Takaiskusta huolimatta työ seudun kehittämiseksi jatkuu monella saralla. Teollisuuden isot investoinnit luovat vahvan pohjan, mutta vaativat tietysti myös kaupungilta isoja satsauksia. Seudun kilpailukyky ja elinvoima tulevat täysin täällä olevien yritysten ja työpaikkojen kautta. Usko seudun kehittymiseen ja kasvamiseen on myös jatkossa vahva, ja sen eteen teemme hartiavoimin töitä.

Vaasan on nyt vedettävä hetki henkeä, ja kohdistettava resurssit kaupungin omien toimintojen kehittämiseen. Tarkentui tulevaisuuden kasvustrategia mihin suuntaan tahansa, on Vaasan syytä tehdä jatkossa entistä parempaa ja syvempää yhteistyötä myös suomenkielisen Pohjanmaan kanssa.

Marko Heinonen (kok.)

kuntaliitosneuvottelija

kansanedustajaehdokas

Vaasa