Vaasan kaupungin tuleva tilatarve

Kaupungin omistuksessa oleva kiinteistömassa on merkittävä osa kaupungin taloutta. Ylimääräisistä ja tyhjistä tiloista syntyy kuluja, ja lähtökohtaisesti kaupungin tulee aina pyrkiä mahdollisimman hyvään tilatehokkuuteen, sekä tyhjistä tiloista luopumiseen. Edessä oleva maakunta- ja sote-uudistus tulee muuttamaan kaupungin tilatarpeita pysyvästi.

Vaasassa julkinen keskustelu on käyty lähinnä Hallintotalon remontin ja sen mahdollisen myymisen ympärillä. Hallintokortteli-kokonaisuutta sekoitta entisestään Wasa Station hanke, joka toteutuessaan vapauttaa tiloja Vaasan kaupungintalolta. Tämäkin asia varmistunee vasta kuluvan vuoden loppupuolella.

Itse ennustan, että akseli Kaupungintalo ja Hallintotalo ovat kaupungin hallinnollinen keskus myös jatkossa. Näin ollen Hallintotaloa siis tuskin tullaan ainakaan myymään. Käyty keskustelu on silti ollut paikallaan, ja sen avainkysymykseksi nousee kokonaisselvitys, sekä se, mitä muita tiloja kaupungin hallinto ja muut toiminnot jatkossa tarvitsevat. Ja ennen kaikkea, mitä tiloja ei enää tarvita, ja miten turhista tiloista päästään eroon.

Sote-henkilöstön lisäksi maakuntaan siirtyy kunnilta myös iso joukko tukipalveluita. Miten nämä toiminnot jatkossa järjestetään, ja kuka palveluita kenellekin toimittaa, on lähes täysin auki. Samoin on auki myös tulevan maakunnan tarvitsemat sote-kiinteistöt. Kolmen vuoden siirtymäaika takaa kunnille takuuvuokran kaikista nykyisistä sote-käytössä olevista tiloista, mutta todellinen tarve tiloille on varmasi aivan toinen kuin nykyisin. Tyhjiä tiloja syntyy viimeistään vuoden 2019 alussa, mutta todennäköisesti jo aiemmin. Näistä tiloista on syytä luopua mahdollisimman nopeasti.

Myös Vaasan sairaanhoitopiirin lähiaikojen toimitilaratkaisut vaikuttavat tilatarvekokonaisuuteen. Lisäksi maakuntatasolla saatetaan tiettyjä toimintoja jopa keskittää Vaasaan. Auki on myös kysymys, mikä tulee olemaan tulevan maakuntahallinnon miehitys, ja mihin uusi ”keskusvirasto” Vaasassa sijoittuu.

Edessä on siis ennennäkemätön kiinteistö- ja henkilöstöruletti. Kenelläkään ei ole vielä tarkkaa tietoa mikä on uudistuksen lopputulos, mutta nyt jos koskaan on syytä tulevan tilatarpeen kokonaisarviointiin, ei osapäätösten tekoon. Kaikessa muutoksessa paras tulos saadaan yleensä aikaiseksi silloin, jos ollaan itse sen etujoukoissa. Toinen vaihtoehto on odotella, mitä muut meille käsiin jättävät.

(kuva: Apteekkari Lindebäckin talo, nykyinen Vaasan hallintotalo. Museovirasto, Musketti)

Vastaa