Vaasa omistaa ja kustantaa (Pohjalainen 20.12.-16)

”Vaasalaisena poliitikkona olen sitä mieltä, että mistä Vaasa maksaa, siitä se myös päättää.”

Vaasa omistaa kuntayhtymän liikuntapaikoista valtaosan, mutta hallituksen paikat on jaettu tasan Mustasaaren ja Vaasan kesken. Mustasaaren poliitikot ovat muodollisesti päättämässä Vaasan rakennuttamasta ja omistamasta Elisa-stadionin käytöstä sekä Vaasan 84-prosenttisesti omistaman Vaasa Arenan toiminnasta.

– Kuntayhtymä toimii kuntayhtymälain mukaan. Se on irrallaan liikuntapaikkastrategiastamme, Vaasan kaupungin vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marko Heinonen (kok.) muistuttaa.

Kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajaErkki Peltonen (r.) ei kuitenkaan ole nähnyt Vaasan kannalta ongelmaa jo tehdyissä päätöksissä.

– Se on ihan selvää, että hallitus tullaan muuttamaan niin, että Vaasa saa 70 prosenttia hallituspaikoista omistuksensa mukaisesti. Se olisi voitu tehdä jo aiemmin.

”Heinonen muistuttaa että hän ei kritisoi kuntayhtymän luomia liikuntamahdollisuuksia, vaan alueen liikuntapaikkojen hallinto-organisaatioita.”

Huhtikuun kunnallisvaalien jälkeen kuntayhtymän hallituksen jäsenet vaihtuvat. Uuden kuntalain mukaan kaikkien kuntayhtymien pitää tehdä selvitys toiminnoistaan. Heinosen mielestä siinä yhteydessä on tarkkaan harkittava miten kuntayhtymä niveltyy Vaasan kaupungin liikuntastrategiaan.

– Tulevaisuudessa kuntayhtymä voisi olla osakeyhtiö. En oikein usko, että Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos tapahtuu ihan lähiaikoina, Heinonen arvelee.

Vastaa