Uimahalliko pitää sulkea? (Pohjalainen 22.10.-15)

Uimahalliko pitää sulkea?

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marko Heinonen tyrmää liikuntatoimelle sälytetyt lisäsäästöt

VAASA Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Marko Heinonen (kok.) on tyrmistynyt.

Kaupungin virkamiesjohdon tuoreen lisäsäästölistan mukaan liikuntatoimen pitää säästää ensi vuonna aiemmin määrättyjen leikkausten lisäksi 1,5 miljoonaa euroa noin 6,5 miljoonan euron käyttötalousmenoistaan. Leikkaukset olisivat siis 23 prosenttia.

– Meidän pitäisi lomauttaa liikuntatoimen koko henkilöstö vuodeksi tai laittaa uimahalli kiinni. Tehtävä on aivan mahdoton. Henkilöstöllä on irtisanomissuoja eikä lomautuksiakaan voi käytännössä tehdä.

Heinonen kertoo, että muutkin hallintokunnat joutuvat tekemään leikkauksia, mutta liikuntatoimen säästöt ovat selvästi ankarimpia. Muiden hallintokuntien säästösummiin hän ei ota kantaa.

Heinonen sanoo, että liikuntatoimen käyttötalousmenot koostuvat pääosin henkilöstömenoista ja vuokrakuluista. Toimintamenot ovat pienet.

Hän tähdentää, ettei säästöissä ole kysymys kilpaurheilupaikoista kuten jäähallista, Botniahallista tai Hietalahden jalkapallostadionista, vaan varsinaisesta liikuntatoimesta, jota pyörittää kaupungin liikuntaosasto.

– Toiminta koostuu muun muassa erityisryhmien liikuntapalveluista, koululaisten action-toiminnasta, lähiliikuntapaikoista, koulujen liikuntasaleissa tapahtuvasta liikunnasta, uimahallista, kuntoradoista, yleisurheilukentistä, ulkojäistä ja laduista. Kyse on siis suurelta osin kunto- ja arkiliikuntapaikoista.

Heinosen mukaan sektorilla ei ole yhtään isoa menoerää, joka voitaisiin leikata pois.

– Toiminta koostuu muutaman kymmenen tuhannen euron pienestä arkiliikuntasilpusta. Ainoastaan sulkemalla uimahalli summa saadaan kerralla kasaan.

Jos säästöt joudutaan toteuttamaan, voidaan Heinosen mielestä Vaasan maine liikuntakaupunkina haudata.

– Tämä on katastrofi. En ole kuullut, että missään muussa Suomen kunnassa olisi ikinä edes harkittu vastaavaa. Katson, että vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana minun täytyy puolustaa lasten ja nuorten liikuntapalveluja. Vaasa on menossa metsään ja kovaa.

Heinonen muistuttaa, että liikuntatoimi on jo etsinyt kaikille hallintokunnille aiemmin määrätyn 2,6 prosentin säästövelvoitteen.

– Nämä säästöt saatiin kasaan ankaralla pumppauksella, vaikka puhutaan vain 200 000 eurosta. Nekin toimet aiheuttavat jo rumaa jälkeä.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajaa näppii myös tapa, jolla kaupungin ylin virkamiesjohto on säästölistaa valmistellut. Poliitikot on sivuutettu kokonaan.

– Saimme säästölistan eteemme maanantaina kaupunginhallituksen iltakoulussa, jossa piti käsitellä säästöryhmien raportteja. Säästölista on puhtaasti kaupungin ylimmän virkamiesjohdon laatima. Sitä eivät ole poliitikot käsitelleet, mutta silti säästöjä jalkautetaan jo kovaa vauhtia hallintokuntiin. Edes lautakuntiin ei säästöjä ilmeisesti tuoda. Tämä on vahvasti hyvän hallintotavan vastaista.

Heinosen mukaan jopa kaupunginhallituksen asettaman talouden tasapainottamistyöryhmän jäsenet ovat ihmeissään.

– Hallintokunnissa on tehty hyvää työtä säästöjen löytämiseksi. Tosin vanhoistakaan linjauksista ei ole kaikista saatu vielä päätöstä. Esimerkiksi koulusektorilla ja kirjastoissa asiat ovat edelleen osin auki. Tämän päälle lyödään uusi pommi.

Heinonen kertoo kysyneensä johtoryhmään kuuluvalta kaupungin virkamieheltä, miksi juuri liikuntatoimea lyödään näin ankarasti.

– Hän vastasi, että ei muutakaan keksitty. En kerro, kuka näin sanoi.

Puheenjohtaja suomii lähes samaan hengenvetoon oman sektorinsa ylintä virkamiestä eli sivistystoimenjohtaja Christina Knookalaa.

– En voi käsittää, kuinka huonosti sektorijohtaja on perillä hallintokuntamme toiminnasta. Pienestä silpusta ei voi säästää yhtä isoa palaa.

Jos säästöjen tielle lähdetään, pitäisi Heinosen mielestä kaikki kaupungin ei-lakisääteiset palvelut laittaa samalle viivalle.

– Jollakin on nyt iso paniikki päällä. Säästöesitykset on vain lätkäisty kiireessä johonkin tekemättä pitkän tähtäimen suunnittelua. Sekin on mahdollista, että tämä on vain pelottelulista, jolla ajetaan väkisin veronkorotuksia. Toisaalta säästöjä ajetaan jo käytäntöön täyttä häkää.

Vastaa