Pesäpallokentästä ja päätöksenteosta (Pohjalainen 13.9.-18)

Pesäpallokentän siirrolle kaikkine rakennuksineen on saatava yksi selkeä hinta, sanoo kokoomuspoliitikko Marko Heinonen. Kaupungin viestintä on hänen mukaansa epäonnistunut.

Moni vaasalainen on nyt ymmällään, uskoo kokoomuksen Marko Heinonen.

Eri virkamiehet ovat esittäneet Pohjalaisen sivuilla viime päivinä eri arvioita pesäpallokentän siirron kustannuksista.

Kuntatekniikan johtaja Markku Litmasen mukaan viime vuonna päätetyssä 3,5 miljoonassa eurossa pysytään, mutta tähän summaan ei vielä sisälly uutta katsomoa tai huoltorakennuksia (Pohjalainen 11.9.).

Kuntalaisille ei osata Heinosen mukaan viestiä.

– Kyllä meidän pitää pystyä kertomaan, mitä ollaan tekemässä ja mitä se maksaa, Heinonen sanoo.

Heinonen pelkää, että pesäpallokentälle on käymässä kuin Elisa-stadionille, jonka todellinen hinta kävi ilmi vasta töiden edetessä.

Hän esittää, että jatkossa kaikkien suurten rakennushankkeiden hinta on kerrottava mahdollisimman tarkasti jo valmisteluvaiheessa.

Nykytyylissä on riski sekaannuksille.

– Pesäpallokentän investoinnin suuruudeksi päätettiin viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Uskallan väittää, että suurin osa päättäjistä ymmärsi silloin, että se on koko kokonaisuuden hinta [katsomoineen ja huoltorakennuksineen], Heinonen sanoo.

Yksi syy epäselvyydelle löytyy Heinosen mukaan siitä, että hankkeen eri osista vastaavat eri tahot. Osan esityksistä saattaa tehdä esimerkiksi kunnallistekniikka, osan liikuntatoimi.

Sekaannusta aiheuttaa myös se, että aluksi aiotaan toteuttaa pelkästään kentän siirto, ja esimerkiksi uuden katsomon rakentamisesta ja hinnasta päätetään vasta myöhemmin.

Lääkkeeksi Heinonen tarjoaa kokonaishinnan mahdollisimman varhaisen arvioimisen lisäksi sitä, että poliitikot osallistuisivat jatkossa kaikkien suurten hankkeiden valmisteluun. Tämä vaatisi niin sanottuun valiokuntamalliin siirtymistä.

Nykyään valmistelun tekevät virkamiehet, ja poliitikot pääsevät perehtymään hankkeisiin vasta kokoustensa alla, usein kiireessä. Samalla poliitikkojen tahto voi jäädä virkamiehille epäselväksi valmistelun aikana.

Heinonen toivoo lisäksi kalliille hankkeille selkeitä vetäjiä.

– Pitäisi olla yksi virkamies, jolla olisi vastaukset kaikkiin kysymyksiin, Heinonen sanoo.

– Tästä on tullut hemmetin paljon yhteydenottoja. Ihmiset ihmettelevät, mistä on kyse.

Heinonen on valmis painamaan nyt jarrua. Hänen mukaansa vielä on aikaa miettiä, miten kentän siirto hoidetaan hyvin.

– Ei tässä sinällään paniikkia ole, koska kuokat eivät ole vielä maassa.

Kannattaako kenttää siirtää, jos se maksaa lopulta esimerkiksi kuusi miljoonaa euroa?

– Hyvä kysymys. Alue on paljon enemmän kuin pesäpallokenttä, koska se on koulujen liikuntapaikka ja kaupungin paras ilmainen luistelualue, mutta kustannukset tuntuvat huimilta, Heinonen sanoo.

– Olen valmis vielä tässä vaiheessa katsomaan myös muut vaihtoehdot läpi.

Jarmo Panula
kuva: Tomi Kosonen / Pohjalainen