Pelko yhdistää ja erottaa meitä (Pohjalainen 29.9.-15)

Pelko yhdistää ja erottaa meitä

Pohjalaispoliitikkojen joukko yhdisti voimiaan pelastaakseen yhteisen Pohjanmaan. Kaikki eivät ole samaa mieltä

VAASA Sunnuntain Pohjalaisessa 13 pohjalaispoliitikkoa kolmesta maakunnasta ja eri puolueista esitti yhdessä vetoomuksen yhteisen Pohjanmaan puolesta.

Vetoomuksen ”puuhamiehiksi” paljastuvat Vaasan kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Marko Heinonen (kok.) Pohjanmaan maakunnasta ja Lapuan kaupungin- ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen (kok.) Etelä-Pohjanmaalta.

Pöntinen kertoo, että maakunnissa oli tekeillä samanlaisia kannanottoja. Asia tuli Facebook-keskustelussa ilmi, ja he päättivät yhdistää voimansa.

Kannanoton taustalla on tuleva sote-uudistus. Hallitus esittää muutaman viikon päästä Suomeen alueita, joille jaetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi muita maakunnallisia tehtäviä.

Heinosta huolestuttaa vaihtoehto, jossa pohjalaismaakunnat jakaantuvat eri suuntiin. Pohjanmaa Turun suuntaan, Etelä-Pohjanmaa Tampereelle ja Keski-Pohjanmaa Ouluun.

Maakunnilla on, ainakin toistaiseksi, yhteinen vaalipiiri. Ja se on nyt vaarassa.

– Kuka Pohjanmaan etua sitten ajaa? Paikallinen edunvalvonta kärsii, ja se on vakava asia.

Heinosen mukaan nimien keruu listalle jatkuu. Kannanotto luovutetaan vaalipiirin kansanedustajille ja ministeriöön ennen hallituksen julkistamaa sote-esitystä.

– Tästä on puhuttu kauan ja monella suulla, mutta nyt tämä on tapetilla. Jos Pohjanmaa halutaan pelastaa, se aika on nyt.

Pöntisen mukaan yhteinen kannanotto laadittiin parissa päivässä, sillä se haluttiin saada mahdollisimman pian julki. Siksi listassa ei ole enemmän nimiä.

Ne, jotka vetoomuksen ovat allekirjoittaneet, ovat tunteneet toisensa kauan – ja tietävät toistensa mielipiteen asiassa.

Seinäjokisia porukassa ei ole.

– Seinäjoella on tässä asiassa aika laajasti eri näkemys kuin useimmilla muilla maakunnassa, Pöntinen sanoo.

– Siellä on jonkinlaista pelkoa aseman menettämisestä.

Hän kannustaakin seinäjokisia uskomaan itseensä. Pöntisen mielestä jokaisella maakuntakeskuksella on omat vahvuutensa, eivätkä ne kilpaile keskenään. Yhdessäkin voidaan menestyä.

Kaiken taustalla hiertää silti vanha kiista läänin keskuspaikasta.

– Se on pelkona molemmissa, Vaasassa ja Seinäjoella, sekä myös Kokkolassa. Sen takia olemme ajatelleet, että keskuspaikkaa pitäisi jakaa.

Vastustuksesta huolimatta Seinäjoelta löytyy Pöntisen mukaan myös kannatusta yhteiselle Pohjanmaalle.

– Kukaan johtopaikalla oleva poliitikko ei vain uskalla sitä julkisesti sanoa. Se koetaan jotenkin epäisänmaalliseksi teoksi.

Kauhavan valtuuston varapuheenjohtaja Janne Sankelo (kok.) näkee yhteisen Pohjanmaan pitävänä koko alueen elinvoimaisena.

– Vihoviimeinen vaihtoehto olisi, että maakunnat hajoaisivat eri suuntiin.

Vuosien varrelta tuttu aihe kääntyy Sankelon mukaan keskusteluissa usein siihen, mitä kukakin on aikoinaan tehnyt.

– Tässä vaiheessa olisi tärkeää hyväksyä, että Pohjanmaan alueet ovat muuttuneet. Nyt maakuntakeskukset ovat varsin tasavertaisia ja tältä pohjalta voitaisiin luoda uutta.

Vastaa