Päättymätön tarina

Kaksi vuotta sitten seisoin Vaasan torin lavalla kiittäen omasta puolestani viimeisiä paikalla olevia mielenosoittajia. Vaasan keskussairaalan puolesta järjestämämme mielenilmaus oli onnistunut yli odotusten. En olisi silloin uskonut, että nyt kahden vuoden kuluttua tilanne on edelleen sama.

Pitkällä matkalla on ollut monta käännettä, sekä hirvittävä määrä mielipiteitä, selvityksiä ja lausuntoja. Kaikesta huolimatta ollaan Vaasan keskussairaalan osalta edelleen samassa tilanteessa.

Tiedonpuutteesta ei ole kyse, koska kaikki Vaasan keskussairaalaa puoltava tieto on viety eteenpäin kaikkia mahdollisia kanavia käyttäen. Ja myös Vaasan kokoomuslaisten toimesta! Saatavilla olevasta tiedosta huolimatta päivystysasetusta ei haluta muuttaa.

Suomen historian suurimpiin uudistuksiin kuuluva sote- ja maakuntauudistuksen eteneminen on ollut vaivalloista. On äärimmäisen valitettavaa että nyt loppumetreillä on ajauduttu tilanteeseen, jossa pienenkin häiriötekijän pelätään rikkovan koko sote-paketin. Tämän asetelman vankina on Vaasan keskussairaala, sekä kokoomus Vaasassa.

Käy sote-uudistukselle lopulta miten tahansa, on palveluiden integraatio jo monelta osin käynnissä. Tämä työ on aloitettu myös meillä Pohjanmaalla. Vapaaehtoinen eteneminen voi olla paras tie hallittuun ja alueista itsestään lähtevään muutokseen.

Lähtökohtaisesti koko päivystysasetus tulee purkaa, tai Vaasan keskussairaala lisätä laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Kuten olen jo aiemmin todennut, ei Vaasan keskussairaalan statuksen nosto ole sairaanhoitopiirin erityispiirteistä johtuen muilta maakunnilta pois. Käytännössä se jopa selkeyttää työnjakoa Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan välillä.

Vaikka sairaalakysymys on Pohjanmaalla valjastettu myös poliittiseksi lyömäaseeksi, on kyseessä alueellisesti tärkeä asia. Kyse on maakuntaan ohjattavien tulevien sote-resurssien määrästä.

Kaiken aluekehittämisen lähtökohtana tulee aina olla alueiden omat vahvuudet ja ominaisuudet. Menestyvälle alueelle pitää antaa pelimerkkejä kehittyä entisestään, ei vähentää niitä. Uskon, että Vaasan seudun ja Pohjanmaan erityispiirteitä ei ole vieläkään muualla täysin ymmärretty. Oli asia niin tai näin, Vaasaan ei enää ”sairaalavaaleja” kaivata.

Tulevina vuosina kaupunkiseutujen kilpailu tulee kovenemaan entisestään. Tässä kilpailussa Vaasan seudulle ja Pohjanmaalle tarvitaan myös valtiovallan taholta kaikki mahdollinen tuki ja kaikki mahdolliset resurssit.

Omalta osaltamme luomme täällä entistä suurempaa ja elinvoimaisempaa kaupunkia. Tulevissa päätöksissä on tuhannen taalan paikkaa näyttää, että Vaasa ja Pohjanmaa ovat koko Suomelle tärkeitä.

Vientivetoinen seutumme maksaa kaiken vastapalveluksena vähintään tuplasti takaisin.

Marko Heinonen (kok.)

Vaasan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja.

kuva: Pohjalaisen arkistokuva, Maija Saarnio