Öjbergetin laskettelukausi jää kaupunginvaltuuston käsiin (Pohjalainen 9.9.-16)

Öjbergetin rinteisiin laskettelemaan halajavat joutuvat tulevana talvena jännittämään säiden lisäksi Vaasan poliitikkojen päätöksiä. Jos kaupunginvaltuusto ei marraskuun budjettikokouksessaan anna hiihtokeskuksen pyörittämiseen tarvittavaa noin 100 000 euron määrärahaa, rinteet pysyvät todennäköisesti kiinni.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marko Heinonen (kok.) sanoo lautakunnan etsivän kuumeisesti korvaavia säästökohteita, mutta vaihtoehdot ovat vähissä.

– Aion taistella viimeiseen asti Öjbergetin puolesta. Paras ratkaisu olisi valtuuston myöntämä lisämääräraha. Nyt näemme, kuinka tärkeänä asiana lasten ja nuorten liikuntapalveluja pidetään tässä kaupungissa.

Heinonen kertoo, että Öjbergetin laittoi leikkauslistalle kaupunginhallituksen asettama talouden tasapainottamistoimikunta. Ideana oli, että hiihtokeskuksen toiminta ulkoistetaan. Käytännössä keskuksesta vastaisi Vaasan Hiihtoklubi, joka hoitaa jo tällä hetkellä Öjbergetin hiihtokoulu- ja kahviotoimintaa sekä lipunmyyntiä.

– Seuralla ei ole resursseja koko toiminnan pyörittämiseen. Pitää oivaltaa, ettei näissä sääolosuhteissa tällaisen hiihtokeskuksen ylläpitäminen ole bisnestä, jolla joku voisi saada aikaan voittoa. Kyse on kaupungin subventoimasta liikuntapalvelusta, sanoo Heinonen.

Kaupungin liikuntavirasto on huolehtinut muun muassa Öjbergetin rinteiden lumetuksesta ja kunnossapidosta. Jos Öjbergetin rinteitä ei tulevana talvena avata, keskus jää vain hiihtäjien areenaksi. Heinosen mielestä laskettelumahdollisuuden poistuminen olisi katastrofaalinen isku kokonaisuuden kannalta.

– Viime vuosina Öjbergetillä on rakennettu paljon uutta ja parannettu muutenkin infraa. Olisi järjetöntä nyt hylätä rakennukset. Päinvastoin aluetta pitää kehittää edelleen ja miettiä uutta toimintaa myös laskettelukauden ulkopuoliselle ajalle.

Mikäli valtuusto ei lisämäärärahan kannalle käänny, laskettelurinteiden sulkeminen on Heinosen mukaan todellinen uhka.

– Säästötoimenpiteet iskevät kipeästi kaikkiin hallintokuntiin, mutta vapaa-aikapuolella urakasta selviäminen on muita hankalampaa, koska käyttötalousbudjettimme kuluu valtaosin henkilöstökuluihin ja tiloista talotoimelle maksettaviin sisäisiin vuokriin. Esimerkiksi uimahallista tai Kaarlen kentän katsomosta emme voi luopua, joten vaihtoehtoiset säästökohteet ovat vähissä.

Vapaa-aikapuolen ensi vuoden säästövaade on 182 000 euroa. Hieman yli 80 000 kakusta kertyy jo ravitoiminnan päättymisestä. Vapaa-aikalautakunta esittää valtuustolle, että säästösumman loppuosa annettaisiin anteeksi, jotta Öjbergetin rinnetoiminta voisi pysyä kaupungin kontolla.

– Valtuuston budjettikäsittelyssä tällaisia sadantuhannen euron määrärahoja lisäillään joka vuosi. Kaupungin taloudessa pyöritetään satoja miljoonia, joten lautakunnan pyytämä summa ei varmasti ole kynnyskysymys. Maksamme esimerkiksi Kaarlen kentän katsomosta sisäistä vuokraa useita satojatuhansia euroja, vaikka katsomoa käytetään vain muuttamana päivänä vuodessa.

Heinonen muistuttaa, ettei käyttötalouden vajetta voi loputtomiin paikata myöskään käyttömaksuja nostamalla. Jo nyt taksoihin on tulossa parin prosentin korotus.

JOUNI PIHLAJASAARI

Vastaa