Öjbergetin kausi pelastettu (Pohjalainen 9.11.2016)

Vuokra-ale pelastanee Öjbergetin rinnekauden

Liikuntapuolen investoinneista on menossa läpi vain rippeet.

Öjbergetin hiihtokeskuksessa lasketeltaneen myös tulevana talvena, mikäli säiden haltijat vain tarjoavat kyllin kipakoita pakkasia lumitykkejä varten. Vielä aiemmin syksyllä pelättiin kaupungin säästöjen sulkevan rinteet.

Vt. liikuntatoimenjohtaja Jari Kiveliö kertoo, että vaaditut säästöt on löydetty vapaa-aikapuolen talotoimelle maksamista sisäisistä vuokrista.

– Ravirata jäi kokonaan pois käytöstä eikä Hietalahden stadion ole enää liikuntapalvelujen hallinnassa. Lisäksi Kaarlen kentän pääkatsomon aika korkeita vuokria pystyttiin jonkin verran alentamaan.

Kiveliö luonnehtii sovittua mallia järkiratkaisuksi. Hän muistuttaa, että kyse on vielä esityksestä. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto budjettikokouksessaan ensi maanantaina.

– Hyvältä näyttää, sillä Öjbergetin jatko mahtui myös kaupunginjohtajan esitykseen. On hienoa, että lapsille ja nuorille saadaan rinteet pidettyä auki, jos talvet vain pysyvät siedettävinä.

Syksyllä Öjbergetin tulevaisuudesta kantoi voimakkaimmin huolta vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Marko Heinonen (kok.). Hän katsoi laskettelukauden olevan uhattuna, jos rinnetoiminnan kaavaillusta ulkoistuksesta saavutettavaksi laskettua liki 100 000 euron säästöä ei anneta anteeksi.

Heinosen mielestä uhkakuvia ei maalailtu syksyllä liian tummin värein.

– Uhka oli todellinen. Vaaditut säästöt saatiin kasaan kokonaisuudesta, johon kuuluu toimintaan, tiloihin ja henkilöstöön liittyviä asioita.

Heinonen kertoo, että Öjbergetin laskettelukausi hoidetaan tulevanakin talvena aiempien vuosien tapaan. Lasketteluseura Vaasan hiihtoklubi vastaa kahvilasta, lipunmyynnistä ja välinevuokrauksesta. Rinteiden hoito kuuluu kaupungille.

Tähän kaupungin ensi vuoden budjettiesityksen ilonaiheet vapaa-aikapuolen kannalta paljolti jäävätkin. Investointiosassa punakynä on käynyt tiheään.

Yli on vedetty mopojen ja moottoripyörien harjoittelurata (150 000 euroa), lähiliikunta-alueet (120 000), luontoliikuntareitit (50 000) ja tekonurmet (30 000). Budjetti lupaa vain esitetyt 150 000 euroa vapaa-aika-alueiden kehittämiseen ja 15 000 euroa skeittihallin ramppeihin.

Kiveliön mukaan ilman rahaa jääneiden kohteiden kohtalo ei välttämättä ole näin karu.

– Kaikkiin vapaa-aika-alueisiin tulevien varojen käyttöä täytyy nyt miettiä erityisen tarkasti. Raha pilkotaan useaan eri kohteeseen. Mitään projektia ei pystytä rojauttamaan kerralla valmiiksi, mutta vähän kuitenkin. Lautakunta tekee lopullisen päätöksen tammikuussa esityksestäni.

Budjettiin sisältyy myös kalusto- ja laitehankintoihin kaavailtu 175 000 euroa. Lautakunnan esitys oli 100 000 euroa enemmän.

Kiveliö kertoo, että 75 000 euroa summasta on kulumassa Kaarlen kentän kunnostamiseen. Juhannuksena järjestettäviä yleisurheilumaajoukkueiden EM-kilpailun ykkösliigan kisoja varten ratoja täytyy pestä ja maalauksia parantaa sekä kentän välineistöä kohentaa.

– Nämä hankinnat täytyy tehdä, koska Vaasalle on kisat myönnetty.

Kiveliö sanoo, että tulevaankin laihaan vuoteen on vain sopeuduttava. Samassa jamassa ovat muutkin hallintokunnat.

– Kaikkea mukavaa ja hauskaa olisi tietenkin kiva tehdä, mutta rakentamisesta seuraavat aina myös ylläpitokulut. Pääasia on, että kaupungin talous on menossa oikeaan suuntaan.

Vaikka varsinaisia leikkauslistoja ei hallintokunnille enää tulevina vuosina sälytetä, talouskuri pysyy Kiveliön mukaan silti tiukkana.

– Keskushallinnolta tulee jatkossakin vaateita toiminnan ja organisaation tehostamisesta säästöjen saavuttamiseksi. Toivottavasti hyvät ajat joskus palaavat, jotta investointeja voidaan lisätä. Tarpeita riittää aina.

Heinonen uskoo, että budjettikuri pitää maanantain valtuustossa.

– Kaikkien tavoitteena on saada kaupungin talous kuntoon nyt, kun se on menossa parempaan suuntaan. Tuskin mitään suuria avauksia on tulossa mistään ryhmästä.

Vastaa