Näin he pärjäsivät /vaalipaneeli (Pohjalinen 9.4.-15)

Näin he pärjäsivät

Tapio Nyysti (kesk.): Laihialainen rikosylikomisario on sopinut välinsä Vaasan kanssa. Kitka on kadonnut. Rauhallinen poliitikko, jonka pieni murrevivahde puheessa oli pikantti lisä. Tahtoa lakeurelta. Pohjanmaan super-keskustalainen.

Marko Heinonen (kok.): Myyntipäällikkö on lukenut ja oppinut poliittiset läksyt. Kokoomus on hallussa monipuolisesti ja varmasti. Takeltelematon tyyli, jossa korostui ärhäkkä reagointi myös muiden puheisiin. Osaamista ja halua riitti. Turha kokoomuksessa enää itkeä. Heinonen on rohkea yllättäjä.

Matias Mäkynen (sd.): Juristiopiskelija liikkuu ketterästi sekä kirjaviisaiden että käytännön osaajien tonteilla. Mäkysen nousua SDP:ssä ei mikään enää pysäytä. Tieto huippua, puhe jäsenneltyä, epävarmuus tiessään. Hyvä kotikasvatus siivittää menoa. Korrekti tyyliniekka viiksineen, jotka jäivät iloksi armeijan jälkeen.

Maria Tolppanen (ps.): Kansanedustaja ei pettänyt. Eduskunnan tuoma kokemus kuului jokaisessa puheenvuorossa. Maahanmuutto ja köyhyys toivat selkeään ammattiääneen sopivan annoksen ärähdystä. Ei juuttunut pakolaisiin, vaikka mieli ehkä teki. Periksiantamaton.

Joakim Strand (r.): Juristi ja ekonomi mainitsi muita useammin sanan ”seutu”. Tunnisti parhaiten alueen tarpeet, eikä peittänyt tietämistään. Nopeasta puheesta päätellen tietoa olisi pursunnut vielä paljon enemmän. Ei epäilystäkään, etteikö eduskunta saisi hänestä lisää liberaalia markkinataloushenkeä.

Laura Ala-Kokko (vihr.): Kääntäjä ja myyjä oli paneelin vikkelin puheenvuorojen pyytäjä. Se tarkoitti myös sitä, että sanomista riitti. Selkeitä näkemyksiä, joitten pohjana oli vissi vihreä politiikka. Ei horjahduksia. Poliittinen tie auki puolueessa, joka varmasti kaipaa tällaista ääntä Pohjanmaalta.

Heimo Hokkanen (kd.): Faktori, pastori ja eläkeläinen oli tiukan keskustelun leppoisa humoristi. Laski leikkiä 65 vuoden iästään. Puhui myös kokemuksen äänellä Vaasan hankkeista. Perhearvoissa juuri niin lipsumaton kuin kristillisdemokraatti ikinä voi olla.

Heikki Mustonen (vas.): Pääluottamusmies pysyi hyvin roolissaan, huomasi työläiset ja puolusti heitä. Mustonen paljastui vapaamieliseksi ja suorapuheiseksi. Rohkeni arvostella puolueensa turkistarhauskantaa. Rehellisen tuntuinen sanoja. Kaikki tuli totisesti sydämestä.

Vastaa