Ministeriö hylkäsi Palosaaren asukasyhdistyksen valituksen (Pohjalainen 6.5.-21)

Ympäristöministeriö on hylännyt Palosaaren asukasyhdistyksen valituksen, joka koskee Voasin opiskelija-asuntoja Palosaarella.

Asukasyhdistyksen mielestä osoitteessa Palosaarentie 62–64 sijaitsevat kaksikerroksiset opiskelija-asunnot tulisi suojella lailla.

Opiskelija-asuntosäätiö Voas haluaa purkaa huonoon kuntoon päässeet opiskelija-asunnot ja rakentaa tilalle uusia ja modernit asumisvaatimukset täyttäviä asuntoja.

Vaasan kaupungin kaavoituksen mielestä uusien asuntojen rakentaminen on aiheellista, eikä vanhoja opiskelija-asuntoja tarvitse suojella asemakaavalla.

Tämän vuoksi asukasyhdistys oli vaatinut Etelä-Pohjanmaan ely-keskukselta asuntojen suojelemista lailla. Ely-keskus päätti, että sitä ei tehdä.

Asukasyhdistys valitti ely-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön, joka nyt siis hylkäsi valituksen.

Ministeriö toteaa päätöksessään, että Palosaaren opiskelija-asuntoalue ei ole asiantuntija-arvioiden ja lausuntojen perusteella valtakunnallisesti merkittävä, eikä siihen voida soveltaa rakennusperintölakia.

Vaasan kaupunginhallituksen suunnittelujaosto merkitsi ympäristöministeriön päätöksen tiedoksi tiistain kokouksessaan.

Jaoston puheenjohtaja Marko Heinonen (kok.) on erittäin tuohtunut Palosaaren asukasyhdistyksen valituksesta.

– Esitys suojelusta on mielestäni täysin järjetön. Pitää pystyä katsomaan tulevaisuuteen eikä menneisyyteen. Tämä oli täysin turha valitus, pelkkää kiusantekoa, tuhahtaa Heinonen.

Asukasyhdistyksen puheenjohtaja on Voasin entinen toimitusjohtaja Antti Koski . Hän on valittanut aiemmin muun muassa höyrymyllyn siilojen purkamisen sallivasta asemakaavasta.

Ympäristöministeriön opiskelija-asuntopäätöksestä on myös mahdollista vielä valittaa.

– Olisi todella harmi, jos sille tielle lähdetään, sanoo Vaasan kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso .

Palosaaren opiskelija-asuntojen asemakaavan muutostyö on ollut meneillään jo useita vuosia, ja siitä on valitettu koko ajan.

Kaava-aluetta on välillä muutettu. Ahventien opiskelijakylän kaava-alue käsittää tällä hetkellä Palosaarentien ja Onkilahdenpuiston väliin jäävät korttelit, joissa on Voasin opiskelija-asuntoja. Alueen keskellä kulkee Ahventie.

Uusimman kaavamuutoksen luonnosvaihe oli julkisesti nähtävillä huhtikuussa, jolloin aiheesta järjestettiin myös kaikille avoin yleisötilaisuus etäyhteyksin.

Korkealaakso korostaa, että Vaasassa opiskelevat korkeakouluopiskelijat ovat olleet tiiviisti mukana opiskelija-asuntojen asemakaavatyössä.

– He olivat hyvin aktiivisia esimerkiksi yleisötilaisuudessa. Opiskelijajärjestöiltä on saatu myös lausunnot uusimmasta kaavaluonnoksesta.

Lausunnot saatiin muun muassa Vaasan yliopiston ylioppilaskunnalta, Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnalta Vamokilta, korkeakouluopiskelijoiden yhteiseltä edunvalvontajärjestöltä nimeltä Opiskelijan Vaasa, yliopistolta, ammattikorkeakoululta ja nuorisovaltuustolta. Näissä kaikissa suhtaudutaan uusien opiskelija-asuntojen rakentamiseen positiivisesti.

Yksi Kosken valitusperustelu on ollut, että opiskelijoita ei ole kuultu kaavamuutoksen yhteydessä.

Kosken johtama Palosaaren asukasyhdistys sekä Vaasan rakennusperintöyhdistys jättivät myös lausunnot kaavaluonnokseen. Molemmissa vastustetaan kaavamuutosta.