Kuntatalouden haasteet eivät ole kadonneet (Pohjalainen 17.2.-21)

Viime viikon keskiviikkona julkaistiin ensimmäinen kattava ennuste kuntien viimevuoden tilinpäätöksistä. Tilastokeskuksen tekemiä tilinpäätösarvioita on analysoinut perinteiseen tapaan myös Kuntaliitto.

Ensisilmäyksellä tilanne näyttää todella hyvältä. Ennusteen mukaan lähes jokainen Suomen kunta teki viime vuonna positiivisen tuloksen. Tämä siitä huolimatta, että vielä tammikuussa 2020, juuri ennen korona-kriisin alkua, ennustettiin kuntataloudelle perin synkkiä aikoja. Laajemmin kuntatalouden kriisistä on puhuttu jo muutamia vuosia.

Ennennäkemättömän hyvistä tilinpäätösluvuista huolimatta kyseessä ei kuitenkaan ole yleisen kuntatalouden ”ihmepelastuminen”. Toteutuneisiin kuluihin verrattuna kunnille ja kuntayhtymille maksettiin viime vuonna arvion mukaan noin 1,5 miljardia ylimääräistä korona-tukea. Jokainen varmasti ymmärtää tilanteen poikkeuksellisuuden. Vastaavat korotetut valtionosuudet ilman mittavaa lisälainanottoa tai verotuksen tuntuvaa kiristämistä eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia.

Ennakoitua parempi tilinpäätös otetaan kunnissa tietysti tyytyväisenä vastaan. Hyvä tulos helpottaa omalta osaltaan talouden hallintaa. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että kyse on vain yhden erittäin poikkeuksellisen vuoden tilinpäätöksestä.

Myös iso osa koronan aiheuttamista talousvaikutuksista aiheutuu kunnille myöhemmin. Vastaavaa tukea samassa suhteessa ei ole tulossa.

Kuten myös Kuntaliiton analyysissä todetaan, voivat koronan aiheuttamat kuntien ja kuntayhtymien lisäkustannukset ja tulojen menetykset pitkällä aikavälillä ylittää valtion nyt myöntämän tuen. Lopullista laskua ei osaa ennustaa vielä kukaan. Nyt syntynyt ylijäämä puskuroi näitä vaikutuksia.

Pahin vaihtoehto on siis kasvattaa yllättäen syntyneellä ylijäämällä kuntien käyttötaloutta, sillä kaikki kuntatalouden vanhat haasteet ovat edelleen olemassa. Erityisen suuri paine on sote-kulujen kasvussa, ja mitään muutosta kulujen kasvulle ei ole näkyvissä. Kunnille määrätyt uudet lakisääteiset tehtävät eivät helpota tilannetta. Nyt kriisin keskellä kunnille on tarjolla korkeintaan siis pieni aikalisä. Toivottavasti tilannetta osataan lukea myös pidemmällä aikavälillä, ei pelkästään yhden vuoden voitollisena tuloksena.

Marko Heinonen (kok.)

kaupunginhallituksen vpj.

Vaasa