Kaupunginhallituksen suunnittelujaoston uusi puheenjohtaja haluaa purkaa siilot ja tuoda rakentamisen lähelle rantaa (Pohjalainen 21.6.2017)

-Rakennetaan asuintaloja lähemmäksi rantaa, mutta ei rantaan.

-Keskustaa täydennysrakennetaan, ja sinne sopii hyvin muutama tornitalo.

-Tulevaisuudessa Vaskiluodon Niemeläntien varsi otettaisiin asuinkäyttöön, sillä alue kuuluu miltei keskustaan. Sinne rakennettaisiin kerrostaloja maltillisesti. Osa alueesta säilytettäisiin viherkeitaana.

Muun muassa tällaisia ajatuksia on Vaasan kaupunginhallituksen suunnittelujaoston uudella puheenjohtajalla Marko Heinosella (kok.). Kaupunginhallitus valitsi hänet unelmatehtäväänsä maanantaina.

– Tavoittelin tätä luottamustointa. Siinä saan olla tekemisissä asioiden kanssa, jotka ovat lähellä sydäntäni. Olen kiinnostunut maantieteestä ja aluekehittämisestä. Heinonen opiskelee harrastusluontoisesti aluetiedettä yliopistossa.

– Jostain syystä kartat ovat kiinnostaneet minua pienestä pitäen. Se on omituista, mutta voin seistä niiden edessä pitkiä aikoja tutkaillen.

Heinonen on aikaisemmin toiminut vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana ja valtuuston toisena varapuheenjohtajana. 46-vuotias Heinonen on syntyperäinen vaasalainen ja viettänyt lapsuutensa Hietalahdessa. Siellä sijaitseva ravirata oli lapsuuden leikkipaikka, mutta hän näkee sen mielellään uutena Ravilaakson asuinalueena.

– Vähän haiku tulee, mutta paikka on mahtava asumiselle.

Hänestä Vaasa on muuttunut parempaan suuntaan sitten lapsuusvuosien, ja hän puolustaa myös paljon parjattua kaavoitusosastoa.

– Legendan mukaan kaavoitus on Vaasassa hidasta eikä toimi. Tämä ei enää pidä paikkaansa. Kaavoituksessa on vireillä enemmän hankkeita kuin koskaan. Siitä on kiittäminen edellistä suunnittelujaostoa ja virkamiehiä.

Vajaassa vuorokaudessa Heinonen on miettinyt kolme asiaa, joita hän haluaa suunnittelujaoston puheenjohtajana edistää. Yksi niistä on juuri asuntorakentamisen tuominen lähemmäs rantaa.

”Varsinainen ranta on kuitenkin säilytettävä yleisenä alueena. Meillä on Vaasassa aivan uniikki puistomainen rantareitti.”

Toiseksi hän haluaa siilot pikaisesti pois päiväjärjestyksestä. Asiaa on veivattu liian kauan.

– Ne pitää purkaa ja tehdä tilalle korkea rakennus vanhaa henkeä kunnioittaen. Hän ei silti välttämättä halua purkaa Vaasasta muita vanhoja rakennuksia.

– Kannatan vanhan säilyttämistä valikoiden. Kaupungilta on järkevä myydä ylimääräisiä rakennuksia yksityisille, jotka pitävät niistä huolta. Kahta en kuitenkaan myisi: kaupungintaloa ja hallintotaloa.

Heinosen mielestä kaupan ja teollisuuden kaavoituksen ja neliötarpeiden pitää myös olla iskussa.– Meillä on oltava valmista kaavaa siltä varalta, että elinkeinoelämässä tapahtuu ja asiat etenevät. Silloin kaavoitus ei saa olla jumissa.

Vaasan kaupunginhallituksen suunnittelujaoston uusi puheenjohtaja Marko Heinonen (kok.) on perusvaasalainen, joka asuu nykyään Sundomissa. Kysyimme hänen näkemystään ja mielikuvaansa muutamasta keskeisestä Vaasan kehittämiseen liittyvästä kohteesta. Osasta niistä on kiistelty vuosia, kuten Mansikkasaaresta.

Wasastation: Rohkeasti eteenpäin.

Ravirata: Lapsuuden leikkipaikka, tulevaisuuden asuinalue.

Mansikkasaari: Tiivistä asuinrakentamista ja virkistysaluetta yhtä aikaa.

Saippuatehdas: Toivottavasti etenee nopeasti.

Tornitalo: Muutama mahtuu keskustaan.

Vaskiluoto: Kaupungin tuleva laajenemissuunta.

Sokeritehdas: Mielenkiintoinen alue ja iso kysymysmerkki.

Vanhan Vaasan asema: Virheet on tehty vuosia sitten. Vieressä sijaitsevat rauniot uinuvat ja niistä pitäisi kehittää turistialue.

Kuntaliitos: Vaasa, Laihia, Mustasaari. Yhteistä aluetta on kehitettävä Mustasaareen päin Kasitien varteen ja Laihialle päin Kolmostien varteen. Kauppa, teollisuus ja ihmiset kerääntyvät valtaväylien ympärille.

TERHI EKOLA
Kuva: Jarno Pellinen

Vastaa