Kasitietä ja Kyrön käräjiä (Pohjalinen 2.9.-18)

Kasitietä ja Kyrön käräjiä

Politiikan syksy on polkaistu käyntiin, mutta jo elokuussa tapahtui alueen kehittämisen kannalta merkittäviä asioita.

Wasa Future Festivaleilla käsiteltiin ajankohtaisia aiheita ja seudun yhteistyöverkostoja monesta näkökulmasta. Tapahtumasta henki oli hyvä, ja siitä voi muodostua Vaasalle ja koko seudulle merkittävä vuosittainen tapahtuma. Kyrön käräjillä puolestaan keskusteltiin Vaasan ja Seinäjoen yhteistyön muodoista.

Olen useassa puheenvuorossa nostanut esille pohjalaismaakuntien yhdistämisen. Asia on saanut aikaan lähinnä varovaista nyökyttelyä, mutta yhtään painavaa kommenttia siitä ei ole esitetty. Täytyy siis ilmeisesti tunnustaa, että oikeaa tahtotilaa poliittisin perustein jaetun Pohjanmaan yhdistämiselle ei ole.

Onneksi yritysten toiminta, sekä ihmisten ja palveluiden arjen liikkuminen ei turhista maakuntarajoista välitä.

Käräjien tuotoksena voidaan yhdessä kirjata ylös kaikki ne hankkeet, jotka palvelevat molempien kaupunkien ja molempien maakuntien yhteisiä tavoitteita. Muilta osin molemmat maakuntakeskukset kasvavat ja kehittyvät omista lähtökohdistaan käsin. Myös kaksoiskaupunki-strategiaa voidaan samalla visioida eteenpäin soveltuvilta osin.

Wärtsilän loistavien investointiuutisten vastapainoksi julkaistiin liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus maanteiden runkoverkosta. Kasitien jättäminen pois lähes kokonaan tästä verkostosta on herättänyt ansaittua ihmettelyä. Toinen ”kukkanen” on kolmostien pätkän Jalasjärvi–Laihia puuttuminen.

Pohjanmaan kauppakamarin tekemässä tiedotteessa todetaan, toimiva infrastruktuuri on menestyvän vientiteollisuuden elinehto. Myös puuttuva rantarata lisää tien merkittävyyttä alueen elinkeinoelämälle. Näin ollen kasitien lisääminen valtakunnallisesti merkittävien teiden listalle lienee koko laajan Pohjanmaan yhteinen tahto. Tämä asia hoidetaan kuntoon.

Myös Vaasan Mustasaaren kuntaliitosneuvottelut ovat edenneet. Liitokselle löytyy varmasti mielipiteitä puolesta ja vastaan, mutta alueen elinvoimaisuudelle sillä olisi aivan varmasti suuri merkitys. Reilusti yli 85 000 asukkaan kaupunki olisi huomioarvoltaan huomattavasti nykyistä parempi. Monessa kohtaa ja monella listalla meitä olisi vaikea ohittaa. Miten paljon aikaisemmin tehdyt liitokset olisivat vaikuttaneet esimerkiksi sairaalakysymykseen, on tietysti jälkiviisautta.

Nyt on syytä katsoa eteenpäin, ja keskittyä menestyksekkään tulevaisuuden rakentamiseen. Kaikki eväät siihen on olemassa. Niin Vaasan seudun, kuin koko laajan Pohjanmaan osalta.

Marko Heinonen (kok.)

kaupunginhallituksen vpj.

Vaasa