Heinonen vastaa sotesta kysyjälle (Pohjalainen 27.7. 2018)

Tiistain Tekstaten-palstalla kyseltiin kantaani sote-uudistukseen. Lyhyt vastaus kysymykseen kuuluu näin: Sote-uudistusta tällaisenaan vastustan, ja Vaasan keskussairaala täytyy lisätä ”laajan päivystyksen sairaaloiden” listalle.

Sitten vähän pidemmin. Sote-uudistusta on veivattu eteenpäin jo vuosia. Pakettiin on leivottu sisään myös maakunta-uudistus. Vaikka lopullista lakipakettia ei ole hyväksytty, on muutos jo pitkällä. Työtä ovat tahoillaan tehneet niin kunnat, maakunnat kuin sairaanhoitopiiritkin. Rakenteita ja toimintoja on muutettu ja tehostettu. Paluuta ”vanhaan” siis tuskin enää on.

Muutoksessa tyyli on ollut vapaa, ja maakunnissa on päädytty kovin erilaisiin malleihin. Myös kunnissa on tehty selkeitä irtiottoja. Tavoitteena kunnilla on ollut oman kunnan palveluiden turvaaminen. Tämä on muutoksen paineessa täysin ymmärrettävää, ja jopa kunnan päättäjien tehtävä. Miten nämä kuntien tekemät uudistukset ja erilaiset ulkoistussopimukset sovitetaan mahdollisiin uusiin maakuntiin, on hyvä kysymys. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista tapahtuu siis kaiken aikaa, kävi lakipaketille miten tahansa.

Uudistuskokonaisuuteen liittyvää maakuntauudistusta vastustan. Olen jo aiemmin ottanut kantaa laajemman Pohjanmaan puolesta. Mielestäni myös jako ruotsinkieliseen ja suomenkieliseen Pohjanmaahan on turha. Maakuntien välissä olevat hallinnolliset rajat ovat omiaan kasvattamaan alueiden henkistä etäisyyttä. Toteutuessaan maakunta-uudistus vain korostaa tätä jakoa. Uskalletaanko laajalla Pohjanmaalla oikeasti ottaa kantaa tähän kysymykseen, jää nähtäväksi.

Lopuksi jo voimaan tulleeseen päivystysasetukseen, joka määrittää sairaaloiden työnjaon. Olen alusta asti ollut mukana Vaasan keskussairaalan etua ajavassa 12+1 liikkeessä. Tässä kantani on edelleen täysin selvä. Koska jako on ollut suurelta osin keinotekoinen ja poliittinen, tulee Vaasan keskussairaala lisätä ”laajan päivystyksen sairaaloiden” joukkoon.

Marko Heinonen

kaupunginhallituksen vpj. (kok.)

Vaasa