Heinonen lähtee kisaan eduskuntapaikasta (Pohjalainen 19.7.-18)

Vaasan kokoomuksen vahva vaikuttaja kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja, Vaasan kokoomuksen puheenjohtaja ja kokoomuksen kunnallisjärjestön hallituksen jäsen sekä kaupunginhallituksen suunnittelujaoston puheenjohtaja Marko Heinonen lähtee tavoittelemaan eduskuntapaikkaa ensi kevään vaaleissa.

Ensimmäinen yritys vuonna 2015 toi 2 323 ääntä ja kokoomuksen keskinäisessä kisassa kuudennen sijan. Vaasan vaalipiirissä kokoomuksella on kaksi edustajaa.

– Kymmenen vuotta olen ollut politiikassa mukana, ja viime kerralla lähdimme liikkeelle pahasti takamatkalta. Nyt olo tuntuu paljon varmemmalta, Heinonen kertoo.

Hän on viime vuodet ollut mukana Kuntaliiton puheenjohtajaryhmässä, jossa maan valtuustojen ja hallitusten edustajat tapaavat säännöllisesti politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen merkeissä.

– Olen huomannut, miten viime aikoina Vaasan tunnettavuus ja erityisesti energiakeskittymä on lyönyt läpi. Täysin tuntemattomat ihmiset tulevat kyselemään miten Vaasassa oikein asioita tehdään, Heinonen kertoo.

Hänen pääviestinsä on sama mikä se on ollut jo vuosia.

– Vaasan seutu ja Pohjanmaa ovat tärkeitä. Kansanedustaja on alueensa edunajaja. Minulle Pohjanmaa on vain paljon nykymaakuntaa isompi asia. Pohjanmaan jakaminen kolmeen maakuntaan oli naurettavaa ja täysin turhaa, hän lataa.

Heinonen toimi aikanaan Pohjanmaan maakuntien yhdistämisliikkeessä. Yksi liikkeen hahmoista oli professori Hannu Katajamäki.

Toinen kansanliike, jossa Heinonen on ollut alusta asti mukana, on 12+1-liike Vaasan keskussairaalan puolesta. Poliittisesti tulenarkaan sote-hankkeeseen hän ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa.

– Se on kuitenkin selvä, että sote, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on jossain muodossa tehtävä, hän vakuuttaa.

Sote-uudistus on sellaisessa vaiheessa, että maakunnissa valmistaudutaan menemään eteenpäin ja tekemään omia ratkaisuja.

– Keskussairaalan suhteen peliä ei ole vielä pelattu loppuun. Esimerkiksi yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaan kanssa tapahtuu koko ajan aika paljon kaikkea hyvää, hän kommentoi.

Jari Jurkka
kuva:  Tomi Kosonen