Ajatuksia Suomesta ja suomalaisuudesta (Pohjalainen 12.12. -18)

Viime viikolla saimme juhlia 101-vuotiaan Suomen itsenäisyyttä. Saman viikon tiistaina nostettiin liput salkoon suomalaisen demokratian kunniaksi. Molemmista juhlista on syytä olla ylpeä. Menneiden sukupolvien kovalla työllä on luotu vahva perusta, jolle koko nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamme rakentuu.Tänä vuonna täyttää 100 vuotta myös Suomen puolustusvoimat. Vapaalla maalla on oltava oma uskottava puolustus.

Viime viikolla julkistettiin maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tekemä tutkimus suomalaisten maanpuolustustahdosta. Tulosten mukaan maanpuolustustahto on alimmillaan 30 vuoteen. Tutkimuksen tulos on huolestuttava.

On ilmeisesti niin, että vapaata ja demokraattista maatamme pidetään itsestään selvyytenä. Nykyisessä epävakaassa maailmassa tilanne voi kuitenkin muuttua yllättävänkin nopeasti.

Globaalissa maailmassa muutoksen vauhti on kova. Samalla muuttuvat myös Suomi ja suomalaisuus. Olemme lähempänä muuta maailmaa kuin koskaan aikaisemmin. Itsenäisenä maana, mutta silti kiinteänä osana läntistä Eurooppaa.

Muutoksen keskellä meidän on syytä vaalia omia tapojamme. Pienen kansakunnan pitää ylläpitää omia perinteitään, muuten ne katoavat.

Myös julkistetun kulttuuriperintöbarometrin mukaan suomalaiset pitävät kulttuuriperinnön ja -ympäristön säilyttämistä tärkeänä.

Omat tavat ja perinteemme ovat osa identiteettiämme. Ollaan siis ylpeästi suomalaisia. Myös muualla kuin pelkissä juhlapuheissa.

Marko Heinonen (kok.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa